Sort by
Sort by

ویتامین‌ها

ویتامین‌ها در فرآیندهای بی‌شماری در بدن نقش دارند. به‌ طور مثال، در تولید هورمون‌ها، آنزیم‌ها و سلول‌های خونی تاثیر به سزایی دارند. همچنین پوست، ماهیچه‌ها، عصب و سیستم ایمنی ما همگی به ویتامین‌ها وابسته هستند. کمبود ویتامین‌ها به میزان کم نیز، می‌تواند تاثیرات سوئی داشته باشد. به‌ طور مثال، علاوه براحساس خستگی وکاهش تمرکز، می‌تواند احتمال ابتلا به سرماخوردگی را نیز افزایش دهد.

دو گروه از ویتامین‌‌ها

ویتامین‌های E ،D ،A و K محلول در چربی و سایر ویتامین‌ها، محلول در آب هستند. بدن ما، به شرطی می‌تواند از ویتامین‌های محلول در چربی استفاده کند، که چربی مورد نیاز را در رژیم غذایی خود بگنجانیم. همچنین، بخش بزرگی از ویتامین‌های B شامل B12 ،B6 ،B2 ،B1 و ویتامین‌های دیگری نظیر نیاسین، بیوتین، اسید پانتوتنیک و اسید فولیک نیز محلول در آب هستند. ویتامین‌ها، باید بخشی از رژیم غذایی روزانه ما باشند تا از جذب کافی آنها در بدنمان مطمئن شویم.

هشدار: همان‌طور که کمبود ویتامین می‌تواند عملکرد بدن را مختل کند، مصرف بیش از حد ویتامین‌ها، به‌ خصوص ویتامین‌های محلول در چربی در بلند‌مدت، برای بدن، می‌تواند مضر باشد.

اهمیت رژیم غذایی متنوع

یک برنامه‌ غذایی متعادل، ویتامین‌های مورد نیاز بدن را تامین می‌کند. جدول زیر مروری بر عملکرد ویتامین‌های مختلف و مقدار آنها در مواد غذایی گوناگون است.

 ویتامین مفید برای
 منابع غنی
 
 ویتامین آ و بتاکاروتن (که بدن آن را به ویتامین آ تبدیل می‎کند.) بینایی، پوست، رشد
 جگر، ماهی تن، تخم‌مرغ، کره، مارگارین، پنیر گودا، مارماهی
 
 ویتامین د استخوان‌ها، دندان‌ها، جذب کلسیم
 ماهی(شاه ماهی و آزاد)، قارچ، تخم‌مرغ، انواع پنیر
 
 ویتامین کا انعقاد خون، استخوان‌ها
 شیر و محصولات لبنی، گوشت، تخم‌مرغ، سیب‌زمینی
 
 ویتامین ای انعقاد خون، استخوان‌ها
 شیر و محصولات لبنی، گوشت، تخم‌مرغ، سیب‌زمینی
 گروه ویتامین‌های ب (ب۱، ب۲، ب۶ و ب۱۲) گرفتن انرژی از پروتئین، چربی، کربوهیدرات، عملکرد اعصاب، تشکیل خون
محصولات تهیه شده از غلات سبوس‌دار، حبوبات، سیب‌زمینی، شیر، سبزیجات، میوه، ماهی
 
 فولیک اسید خون‎سازی و سلول‌های خونی، بهبود سیستم اعصاب در جنین
 مخمر نان، تخم‌مرغ، دانه‌های سویا، نخود، لوبیای سفید، جگر
 
 ویتامین ث جذب آهن، سیستم اعصاب، عروق خونی، بافت‌های رابط
 فلفل دلمه‌ای، بروکلی، رازیانه، گل‌کلم، کلم قرمز، میوه گل رز، نارنگی
 

 

نکاتی برای تهیه غذا

اگر می‌خواهید از مصرف میوه‌ها و سبزیجات لذت ببرید و از مواد مغذی آن بهره‌مند شوید، از آنها به درستی استفاده کنید. میوه‌ها و سبزیجات را کاملاً بشویید. بعد از خرد کردن، آنها را در گوشه‌ای رها نکنید و تا حد ممکن، این مواد را با آب کم و در مدت زمان کوتاه بپزید. نگهداری طولانی‌ مدت و جوشاندن میوه‌ها و سبزیجات در آب فراوان و با دمای بالا، مواردی هستند که ویتامین‌ها با آن سازگار نیستند.

 

این صفحه، شامل اطلاعات کلی است و جایگزینی برای توصیه‌های پزشکی نیست. لطفاً برای اطلاع از توصیه‌های متناسب با وضعیت شخصی خود، با پزشک مشورت کنید.