Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

اگر قصد کاهش وزن دارید، پرهیز از مصرف شکر یکی از بهترین راه‌ها برای کاهش کالری دریافتی به نظر می‌رسد. بسیاری از افرادی که رژیم دارند، از شیرین‌کننده‌های مصنوعی و غذاهای حاوی این شیرین کننده‌ها به عنوان راهی برای کاهش مصرف شکر، بدون حذف کامل شیرینی استفاده می‌کنند. امروزه شیرین‌کننده‌های مصنوعی در انواع غذاها مانند نوشیدنی‌ها، بستنی‌ها، غذاهای پخته و ... یافت می‌شوند. اما این شیرین کننده‌های مصنوعی چه موادی هستند و نقش آنها در رژیم غذایی چیست؟ شیرین‌کننده‌های مصنوعی نوعی جایگزین شکر هستند، این شیرین‌کننده‌ها عمدتا مصنوعی هستند؛ اما می‌توانند از برخی گیاهان نیز تهیه شوند. برخی از نمونه‌های آن ها آسپارتام، ساخارین، سوکرالوز و غیره هستند.

شیرین‌کننده‌های مصنوعی

استفاده از شیرین کننده‌های مصنوعی

شیرین‌کننده‌های مصنوعی به طور گسترده برای شرایط خاص مانند موارد زیر استفاده می‌شوند:

کنترل دیابت

برخلاف شکر، شیرین‌کننده‌های مصنوعی به طور کلی سطح قند خون را افزایش نمی‌دهند؛ زیرا کربوهیدرات نیستند. اما اگر دیابت دارید، مهم است که همیشه با پزشک یا متخصص تغذیه خود در مورد استفاده از هرگونه جایگزین شکر مشورت کنید.

کنترل وزن

شیرین‌کننده‌های مصنوعی تقریباً هیچ کالری ندارند و همین موضوع باعث می‌شود برای گنجاندن در رژیم‌های کاهش وزن جذاب باشند. همچنین، برای رسیدن به شیرینی مدنظر، به مقدار کمتری از آن‌ها در مقایسه با شکر معمولی نیاز دارید. با این حال، نوع و مقدار شیرین‌کننده مورد استفاده باید با پزشک یا متخصص تغذیه بررسی شود.

جلوگیری از پوسیدگی دندان

شیرین‌کننده‌ها باعث پوسیدگی دندان نمی‌شوند؛ زیرا توسط باکتری‌های موجود در دهان به اسید تجزیه نمی‌شوند.

آسپارتام

یک شیرین‌کننده مصنوعی با قدرت شیرین‌کنندگی بالاست که ارزش غذایی ندارد و با نام‌های تجاری مختلف مانند Equal و Nutrasweet و Spoonful و Indulge  و Equal-Measure و غیره به بازار عرضه می‌شود. آسپارتام را می‌توان در انواع محصولات مانند صبحانه‌های فوری، دسرهای ژلاتینی، نوشابه‌ها، نوشیدنی‌ها، غلات، ملین‌ها، چای‌های طعم‌دار، آدامس‌های بدون قند و … یافت.

آسه سولفام پتاسیم

یک شیرین‌کننده مصنوعی، بدون کالری است، که با نام Acesulfame K نیز شناخته می‌شود. Acesulfame K دویست برابر شیرین‌تر از ساکارز (شکر سفره) بوده و به شیرینی آسپارتام است. حدود ٢/٣ برابر شیرین‌تر از ساخارین و ١/٣ برابر شیرین‌تر از سوکرالوز است و در نوشیدنی‌های گازدار، تقریباً همیشه همراه با یک شیرین کننده دیگر، مانند آسپارتام (سوکرالوز) استفاده می‌شود.

ساخارین

در طول قرن گذشته، ساخارین در انواع نوشیدنی‌ها، غذاها، لوازم آرایشی و دارویی استفاده شده است و عملکرد اولیه آن ایجاد شیرینی بدون اضافه کردن کالری است.

سوکرالوز

یک شیرین‌کننده مصنوعی است که می‌تواند در پخت مواد غذایی یا در محصولاتی که نیاز به ماندگاری بیشتری دارند استفاده شود. سوکرالوز به عنوان جایگزین، یا در ترکیب با سایر شیرین کننده‌های مصنوعی یا طبیعی مانند آسپارتام، آسه سولفام پتاسیم یا شربت ذرت با فروکتوز بالا استفاده می‌شود.
همچنین، قندهای الکلی مانند سوربیتول، مانیتول و زایلیتول وجود دارند که کالری و شیرینی کمتری نسبت به شکر دارند. آنها بیشتر برای شیرین کردن غذاهای تجاری با برچسب بدون قند یا بدون قندِاضافه استفاده می‌شوند.

ضمنا مجموعه ای از مقررات برای استفاده از شیرین‌کننده‌های مصنوعی در غذاهای مختلف توسط سازمان غذا و دارو منتشر شده است.

در حالی که شیرین‌کننده‌های مصنوعی و جایگزین‌های شکر ممکن است به مدیریت وزن کمک کنند، اما باید در حد اعتدال استفاده شوند. اغلب، شیرین کننده‌های طبیعی، به عنوان گزینه‌های سالم تری نسبت به شکر سفره فرآوری شده یا سایر جایگزین‌های شکر تبلیغ می‌شوند. با این حال، حتی این مواد هم اغلب تحت پردازش و پالایش قرار می‌گیرند. مثال هایی از شیرین کننده‌های طبیعی: آب میوه و شهد، عسل، ملاس و شیره افرا.

اینکه یک غذا با عنوان بدون قند به بازار عرضه می‌شود، به این معنی نیست که بدون کالری است. اگر بیش از حد غذاهای بدون قند بخورید، در حالیکه آن غذاها حاوی ترکیبات دیگری باشند که دارای کالری هستند، مانند چربی و کربوهیدرات، باز هم می‌توانید وزن اضافه کنید.