Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها: تقویت سلامت دستگاه گوارش با باکتری‌های مفید

باکتری‌ها نقش به‌سزایی در عملکرد بدن دارند. بعضی باکتری‌ها مضر هستند، اما بسیاری از انواع آنها برای سلامت ما ضروری‌اند. پروبیوتیک‌ها باکتری‌ها یا مخمرهای زنده‌ای هستند که در حفظ تعادل دستگاه گوارش و سلامت این بخش اساسی از بدنمان نقش بسزایی دارند. پری‌بیوتیک‌ها نوعی فیبر هستند که غذای پروبیوتیک‌ها هستند و به رشد و افزایش فعالیت آنها کمک می‌کنند.

پروبیوتیک‌ها از چه راهی به ما کمک می‌کنند؟

پروبیوتیک‌ها به‌عنوان میکروارگانیسم‌های زنده، هنگامی که به‌اندازه کافی مصرف شوند، برای میزبان خود مزایای سلامتی به‌همراه دارند. آنها باکتری‌های مفید روده را تقویت می‌کنند و می‌توانند به پیشگیری و درمان برخی اختلالات گوارشی کمک نمایند. منابع طبیعی پروبیوتیک‌ها شامل ماست، کفیر(یک نوشیدنی تخمیری) و برخی خوراکی‌های تخمیر شده مانند ترشی کلم می‌باشند. همچنین، بسیاری از محصولات غذایی با پروبیوتیک‌ها غنی می‌شوند. گونه‌های شایع باکتری‌های مفید موجود در پروبیوتیک‌ها شامل لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم هستند.

فواید دیگر پروبیوتیک‌ها

  • کمک به بهبود علائم سندروم روده تحریک‌پذیر و عدم تحمل لاکتوز
  • کاهش مدت زمان اسهال یا یبوست
  • کاهش نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها هنگام بیماری و متعادل ساختن باکتری‌های دستگاه گوارش در این شرایط
  • تقویت سیستم ایمنی و بهبود برخی بیماری‌های آلرژیک مانند اگزما و حساسیت های تنفسی
  • بهبود نشانگرهای مرتبط با سندرم متابولیک که خطر ابتلا به دیابت نوع دوم، چاقی و بیماری‌های قلبی‌عروقی را افزایش می‌دهد.
  • کاهش احتمال ابتلا به عفونت‌های ویروسی دستگاه تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا

پری‌بیوتیک‌ها، غذای باکتری‌های مفید

پری‌بیوتیک‌ها فیبرهای غیرقابل هضم هستند که به عنوان منبع تغذیه برای رشد و فعالیت پروبیوتیک‌ها عمل می‌کنند. مصرف پری‌بیوتیک‌ها باعث رشد باکتری‌های مفید دستگاه گوارش می‌شود. اینولین و اولیگو فروکتوز، دو نوع شایع از پری‌بیوتیک‌ها هستند. منابع غذایی طبیعی حاوی پری‌بیوتیک ها عبارتند از:

  • ریشه کاسنی
  • مارچوبه
  • پیاز و سیر
  • موز
  • ازگیل
  • جو و دیگر غلات

پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها

سیمبیوتیک‌ها، همزمانی پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها با هم

مصرف هم‌زمان پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها با عنوان "سیمبیوتیک"(یا سین بیوتیک) شناخته می‌شود، چرا که این دو در کنار هم عملکرد بهتری نسبت به مصرف جداگانه دارند. بسیاری از غذاهای غنی‌شده با پروبیوتیک حاوی پری‌بیوتیک نیز هستند.

نکات مهم:

مصرف پروبیوتیک‌ها معمولاً ایمن و بی‌خطر است. با این حال، در صورت ضعف سیستم ایمنی بدن، حتماً قبل از مصرف مکمل‌های پروبیوتیک با پزشک خود مشورت کنید.

تحقیقات علمی در زمینه تأثیر پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها بر سلامت همچنان ادامه دارد. برخی مطالعات اولیه نشان از اثر مثبت این مواد بر پیشگیری از سرطان دارند، اما هنوز شواهد انسانی کافی برای نتیجه‌گیری قطعی در دسترس نیست.