چرخه حیات محصول
مدیریت محیط زیستی پایا
هدفی که نستله برای محصولاتش در نظر دارد، تنها محدود به خوشمزگی و سالم بودن آنها نمیشود. ما در نستله معتقدیم که محصولاتمان باید در امتداد زنجیره خود، تأثیرات مثبتی نیز بر محیط زیست داشته باشند. لذا بهمنظور بهبود عملکرد زیستمحیطی محصولاتمان، لازم میدانیم از آغاز فرایند تولید، تأثیرات زیستمحیطی آنها را مورد ارزیابی قرار داده و بهبود بخشیم. این امر، مستلزم داشتن درک بهتر و واضحتری از تأثیرات زیستمحیطی چرخه حیات محصولاتمان، از تولید محصولات کشاورزی گرفته تا ذخیرهسازی مواد اولیه تا آنچه در پایان زندگی این محصول رخ میدهد، است.
چرخه حیات زیست محیطی محصولات
بهمنظور درک بهتر عملکرد محصولات غذایی و آشامیدنی در امتداد زنجیره ارزشیشان، از مزرعه تا زمانی که در دست مصرفکننده قرار میگیرند و بعد از آن، ما از یك شیوه علمی ارزیابی كه «سنجش چرخه حیات محصول» و یا Life Cycle Assessment (LCA) خوانده میشود، استفاده میکنیم. این شیوه بر حفظ آب، بهرهوری بهینه و مسئولانه از منابع طبیعی، حفاظت از تنوع زیستی، کاهش انتشار گازهای گلخانهای، تطبیق با تغییرات اقلیمی و کاهش زباله متمرکز است.
این رویکرد، در تصمیمگیریهای ما نقش بهسزایی دارد و کمک میکند بهطور مداوم عملکرد زیستمحیطی خود را بهبود بخشیم. این شیوه همچنین ما را قادر خواهد ساخت تا در مقابل علاقه رو به رشد ذینفعان در حوزه عملکرد زیستمحیطی محصولات غذایی و آشامیدنی پاسخگو باشیم. بعلاوه، این رویکرد شواهد معتبری در حوزه حمایت از ارتباطات خاص زیستمحیطی و ادعاهای بازار برای ما فراهم میسازد.
ما تمامی گروهها و دستههای محصولات خود را با استفاده از روش LCA مورد ارزیابی و سنجش قرار دادهایم. مثال بهبودها و پیشرفتهای حاصلشده در محصولاتمان بهکمک این شیوه، عبارتند از:
- حالت سازگاری با محیط زیست دستگاه قهوه ساز Nescafé Dolce Gusto Melody، که بهطور خودکار بعد از ۲۰ دقیقه در حالت انتظار قرار میگیرد. این روش در مقایسه با اولین مدل بکار رفته در سال ۲۰۰۶ به مصرفکنندگان این امکان را میدهد تا انتشار گاز معادل دیاکسید کربن، (CO2eq) را، بهنگام دم کردن یک فنجان ۱۲۰ میلیلیتری، تا ۳۲%، سوختهای فسیلی را تا ۴۱% و آب مصرفی را تا ۲۵% کاهش دهد.
- بطریهای پلاستیکی جدید نستله، مخصوص تغذیه کودکان شیرخوار، بانام Nestlé Infant Nutrition Ready-to-Feed که در آلمان تولید میشوند، در مقایسه با مدلهای شیشهای از عملکرد زیستمحیطی بهتری برخوردار هستند. در فرآیند تولید این بطریها، انتشار گازهای گلخانهای تا ۱۹%، آب مصرفی تا ۱۵% کاهش یافتهاند و کیفیت اکوسیستمها نیز تا ۲۸% افزایش یافتهاست. صرفهجوییهای زیستمحیطی انجام شده در فرآیند تولید یک بسته ۳۲ تایی از این بطریها در آلمان برابر با اجتناب از یک سفر جادهای ۱۳ کیلومتری، حفاظت از ۷۴ مترمربع فضای سبز و ۳۷ لیتر صرفهجویی در مصرف آب تخمین زده شده است.
- بسته جدید نسکافه باقابلیت پر کردن مجدد در ایتالیا، عملکرد زیستمحیطی بهتری نسبت با شیشههای ۱۵۰ گرمی قبلی دارد. از آنجایی که، انتشار گازهای گلخانهای را تا ۷۷% کاهش میدهد (با در نظر گرفتن فرآیند بستهبندی محصول و تحویل، توزیع محصول و پایان عمر). کد (QR) بر روی بسته ، اطلاعات بیشتری در خصوص این نحوه بستهبندی و «طرح نسکافه» نستله در راستای کشاورزی مسئولانه و فرآیندهای تولید و مصرف در اختیار شما قرار خواهد داد.
- بسته جدید کاپوچینو Nescafé Café Menu، وزن جعبه مقوایی را تا ۲۱%، در مقایسه با بسته قبلی کاهش داده است، یعنی چیزی برابر با ۱۴% کامیون کمتر در جادهها.

شناسایی و پرداختن به مسائل کلیدی زیستمحیطی
ما یافتههای حاصل از فرآیندهای سنجش چرخه حیات محصولات (LCA) را از طریق پروفایل (های) پایداری دسته (های) محصولات نستله (Nestlé Category Sustainability Profiles)، بهصورت داخلی به اشتراک میگذاریم. این پروفایلها را میتوان خلاصهای دانست از حوزههایی که تأثیرات قابلتوجهی بر محیط زیست دارند. این نقاط و حوزهها، براساس شاخصهای زیستمحیطی؛ از قبیل، انتشار گازهای گلخانهای و آب مصرفی – مشخص و معرفی میشوند. بعلاوه این پروفایلها، بیانگر اقداماتی است که ما در راستای بهبود عملکرد زیستمحیطی فعالیتهایمان در طول زنجیره ارزشی خود انجام میدهیم.
در سال ۲۰۱۵، تمامی دستههای محصولات خود را با استفاده از فرآیندهای LCA مورد بررسی و ارزیابی قرار دادیم و برای ۱۵ مورد از این دستههای ارزیابی شده، پروفایل پایداری دسته (های) محصولات نستله تشکیل داده و ثبت کردیم.
توسعه پایا با طراحی
تمامی محصولات جدید ما، با استفاده از EcodEX (ابزاری مربوط به اكو-دیزاین که مبتنی است بر شیوه LCA) به لحاظ پایداری زیستمحیطی، مورد ارزیابی قرار میگیرند. EcodEX، تیمهای تولید را قادر میسازد تا خیلی سریعتر، عملکرد زیستمحیطی محصولات را در همان مراحل اولیه طراحی مورد ارزیابی قرار دهند. این ابزار با مدنظر داشتن 5 شاخص اثرات زیستمحیطی، با استفاده از دادهها و اطلاعات مختص به صنایع غذایی، این امکان را به ما میدهد تا حالات مختلف را با یکدیگر مقایسه کنیم. میتوان با استفاده از این ابزار، تأثیرات کلی زیستمحیطی یک محصول غذایی بستهبندی شده را در طول زنجیره ارزشی آن، از تأمین مواد اولیه موردنیاز این محصول گرفته تا پایان چرخه حیات آن، موردبررسی و ارزیابی قرارداد. در حال حاضر EcodEX در ۳۰ مورد از تأسیسات و مراکز R&D (100 درصد از حوزه کاری) مورداستفاده قرار میگیرد – بدین معنا که ۹۶% از کل سازمانها و مراکز R&D از این ابزار استفاده میکنند.
در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵، بهمنظور مطالعه و ارزیابی تأثیرات زیستمحیطی برخی از محصولات عمده خود در بازار سوئیس و در راستای شناسایی حوزههایی با بالاترین تأثیرات زیستمحیطی و لذا، اطلاعرسانی به حوزه بهبود عملکرد(ها)، EcodEX را مورداستفاده قراردادیم. نتایج حاصل از این کار منجر شد تا کاربرد EcodEX از انحصار حوزه R&D خارج شود و فراتر رود، با این هدف که مطالعه دقیقتری بر دو کاربرد خاص انجام شود. بعلاوه این اقدام را میتوان برنامه اولیهای دانست برای کشف نحوه تشریح پایههای ادعاهای زیستمحیطی توسط EcodEX که فرآیند بررسی دقیق بیرونی این گستره و نتایج حاصل از خوانشها و تحلیلها از سوی همکاران را شامل خواهد شد.
در پایان سال ۲۰۱۵، ۶۱۴۷ پروژه و ۱۷۷۲۴ حالت را با استفاده از اکو دیزاین مختص نستله واترز (Nestlé Waters) از قبیل؛ PIQUET، EcodEX و GEF (ردپای جهانی زیستمحیطی) ارزیابی کرده و توسعه دادیم.
سیستم رتبهبندی اجباری
ما از یک سیستم ردهبندی و امتیازدهی اجباری زیستمحیطی برای تمامی محصولات و فرآیندهای تولید خود استفاده میکنیم. این سیستم از یک مقیاس ۵ نمرهای برای ارزیابی تأثیرات بالقوه مثبت و منفی استفاده میکند. این سیستم برای اطلاعرسانی هرچه سریعتر و افزایش آگاهی هرچه بیشتر ما در مراحل اولیه تصمیمگیریهایمان– یعنی زمانی که پروژهای وارد مرحلهی تولید میشود – طراحی شده است.
افزایش دسترسی به دادهها
برای اتخاذ تصمیمات هوشیارانه و آگاه، تیمهای ما باید دادههایی دقیق و درست در اختیار داشته باشند. از این گذشته، بهمنظور توسعه پایگاههای دادهای، همچنان به همکاری خود با شرکای بیرونی خود ادامه میدهیم. توسعه و گسترش این پایگاههای دادهای نهتنها به نفع نستله خواهند بود، بلکه برای جامعه LCA در کل همراه با منفعت خواهد بود. بیشترین تمرکز ما متوجه گسترش حوزه دادههای ورودی در خصوص محصولات خام کشاورزی است، ازآنجاییکه این مواد خام بخش عمده تأثیرات زیستمحیطی اکثر محصولات ما را تشکیل میدهند.
برای مثال، ما همچنان در تلاشیم تا از طریق همکاری با مرکز مرجع بینالمللی چرخه حیات محصولات، فرآیندها و خدمات (CIRAIG)، که در مونترآل، کانادا واقع شده است، ابزار EcodEX توسعه و بهبود بخشیم. در حال حاضر ما به دنبال ترکیب اطلاعات بدون قطعیت آماری در EcodEX و منطقهبندی پایگاههای دادهای موجود در خصوص چرخه حیات محصولات در حوزه جریان آب مصرفی و میزان و نوع استفاده از زمین هستیم. ما همچنین در پی تأسیس پایگاه دادهای جهانی برای سنجش چرخه حیات محصولات غذایی هستیم که از طریق مرکز مشاوره ارزیابی چرخه حیات (LCA) کوآنتیس (Quantis) و ۱۱ شریک دیگر هماهنگ و برنامهریزی میشود.
در سال ۲۰۱۵، بیش از ۷۵۰ پایگاه اطلاعاتی مورد نقد و بازبینی قرار گرفتند و به EcodEX اضافه شدند. نستله نیز با همکاری Quantis، به توسعه دادهها و اطلاعات خود پرداخت تا بر مواد اولیهای تمرکز کند که هنوز در دیگر پایگاههای اطلاعاتی بزرگ در نظر گرفته نشدهاند.
نستله با هدف حفظ جایگاه خود درخطمقدم LCA و اكو دیزاین (Eco-design)، همچنان درپی برنامه ترویج توسعه پایدار با طراحی میباشد. در این راستا، سعی ما بر آن است تا فرصتهایی مناسب برای مطالعه و به اشتراكگذاری اطلاعات و مهارتها برای تیم طراحی و تولیدمان فراهم كنیم. علاوه بر همكارانمان در ۴۰ مركز R&D نستله، كه دانش و تخصص خود را در حوزه فعالیتهای R&D شركت بهكار میبرند، متخصصین شبكه جهانی برنامه «ترویج توسعه پایدار با طراحی» ما مسئول هستند تا پایداری را از همان مراحل ابتدایی تولید و بهرهبرداری از محصول آغاز كنند.
باهدف گسترش مرزهای مطالعاتیمان در حوزه تحلیل پایداری، از فاکتورهای زیستمحیطی فراتر رفتیم و بهمنظور آزمایش ابزارهای سنجش و ارزیابی تلفیقی اثرات زیستمحیطی، اجتماعی و سلامتی با کمپانی علوم جهانی DSM همکاری میکنیم. مورد آزمایشی انتخابی ما، یک محصول شیر غنیشده بود که در بازارهای آسیایی ارائه میشود. نتیجه این پروژه، ارائه بینشها و پیشنهادات جدیدی است برای استفاده از پایداری در تصمیمگیریهای نوآورانه و همینطور در حوزه ارتباطات. بهعلاوه، این پروژه زمینهساز موقعیتهایی برای تولید و توسعه محصولاتی با اثرات مطلوب زیستمحیطی، اجتماعی و سلامتی است.