پسماند و بازیافت
در دنیایی که با افزایش محدودیتها در منابع طبیعی مواجه هستیم، هدف طولانیمدت ما ساده اما جاهطلبانه است: پسماند و ضایعات را به صفر برسانیم. ما با اجتناب از اتلاف مواد غذایی و بهبود بهرهوری منابع در زنجیره ارزش و در نتیجه جلوگیری و به حداقل رساندن پسماندهایی که در وهله اول تولید کردهایم، پیشرفتهایی در این زمینه داشتهایم. به علاوه، در هر جا که میسر باشد در پی استفاده دوباره از مواد و خلق ارزش از آنها هستیم که از طریق بازیابی انرژی یا خلق کاربردهای جدید برای محصولات فرعی انجام میشود.
رویکرد ما
سیاست نستله در خصوص پایایی زیستمحیطی بیان میکند که «به ویژه در مورد کسبوکار مواد غذایی و نوشیدنی خود، بر به صفر رساندن پسماند تمرکز داریم». با بهکارگیری رویکردهای بهبود مستمر نستله (NCE)، در پی بهبود کارایی منابع، کیفیت و بهرهوری عملیات خود هستیم: دستاوردهای بیشتر با استفاده از منابع و پسماند کمتر.
نستله در سال ۲۰۱۵، پسماند برای دفع خود را تا ۲۸% کاهش داد و از سال ۲۰۰۵ مقدار کل پسماند برای دفع خود را تا ۶۲% یعنی ۱۶۵ هزار تن و مقدار دفع به ازای هر تن محصول را تا ۷۵% کاهش داده است. تنها ۱ درصد از پسماندهایی که ایجاد کردهایم مانند مواد شوینده، روغنها، سوخت و گریس، به عنوان زبالههای خطرناک طبقهبندی شده که آنها نیز مطابق با مقررات محلی و استانداردهای جهانی مدیریت و دفع شدهاند. از پسماند دفع شده، ۹۱% به مکانهای دفن زباله منتقل شد، ۴% بدون بازیابی انرژی سوزانده شد و ۵% به شیوههای دیگر دفع شد.
پسماند برای دفع، یعنی هر مادهای که به منظور دفع نهایی و بدون هیچ ارزش اقتصادی یا اکولوژیک از مکانهای تحت مدیریت نستله خارج میشود که شامل دفن زباله و سوزاندن بدون بازیابی انرژی است.
با بهرهگیری از بهترین رویهای که در بازارهای دارای کارخانههایی با پسماند برای دفع صفر، مورد استفاده قرار میگیرد، دستورالعمل به صفر رساندن پسماند برای دفع را تدوین کردیم. این دستورالعمل در موارد زیر به کارخانههای ما کمک میکند:
- درک چالشهایی که برخی کارخانههای نستله در مسیر به صفر رساندن پسماند برای دفع با آن مواجه شدهاند.
- کشف مقاصد بازیافتی، بازیابی و استفاده مجدد برای مواد مختلف مانند اضافات قهوه، برگ چای و کپسولهای قهوه
- مقایسه هزینهها و منافع اقتصادی به صفر رساندن پسماند برای دفع
- به اشتراکگذاری ابزارها و ارائه مثالهایی از بهترین رویهای که در نستله مورد استفاده قرار گرفته است تا به کارخانههایمان برای جلوگیری، استفاده مجدد و بازیابی پسماند برای دفع و نیز محصولات فرعی کمک کند.
هدف نهایی ما، تلاش برای دستیابی به شرایطی است که در آن هیچکدام از مواد تولید شده در کارخانههای تحت مدیریت نستله، به سوی مکانهای دفن زباله فرستاده نشده یا بدون بازیابی انرژی سوزانده نشوند. در پایان سال ۲۰۱۵، ۱۰۵ کارخانه نستله (۲۲%) توانستند پسماند برای دفع را به صفر برسانند.
تقریبا در تمامی کشورهایی که در آنها عملیات انجام میدهیم، جایگزینهایی برای دفن کردن یا سوزاندن بدون بازیابی انرژی وجود دارد اما در بسیاری از آنها زیرساختهای لازم برای بهرهبرداری از این راهکارهای جایگزین، به اندازه کافی توسعه نیافته است. این امر دستیابی به هدف به صفر رساندن پسماند برای دفع در تمامی کارخانهها را چالشبرانگیز میکند.
محصول فرعی هر گونه مادهای است که به منظور استفاده مجدد یا بازیابی، از کارخانههای تحت مدیریت نستله خارج میشود که شامل بازیافت، کمپوست و سوزاندن همراه با بازیابی انرژی است.
در سال ۲۰۱۵، ما ۹۱% از مواد به وجود آمده از تولید را بازیابی کردهایم. از پسماند دفع شده نیز ۹۱% به محلهای دفن زباله ارسال شده، ۴% بدون بازیابی انرژی سوزانده شده و ۵% به روشهای دیگر دفع شده است.
ما شروع به تحلیل دقیق پسماندها و محصولات فرعی ایجاد شده توسط تسهیلات تولیدی خود کردهایم تا بهترین رویه را در سراسر بازارهای خود برجسته ساخته و فرصتهای تبدیل جریانهای پسماند به محصولات فرعی مفید را شناسایی کنیم. به عنوان مثال:
- کمپوست: کارخانه شیمادا در ژاپن برخی از اضافات قهوه ایجاد شده در فرآیند تولید قهوه را با استفاده از تخمیر و تبدیل آنها به خاک، بازیافت کرده و به پارک رز هیل واقع در شهر و نیز مدارس محلی اهدا میکند.
- سوزاندن همراه با بازیابی انرژی: ما در ۲۲ کارخانه نسکافه، اضافات قهوه ایجاد شده از فرایند تولید را به عنوان منبع انرژی تجدیدپذیر استفاده میکنیم.
- خوراک دام: در ژاپن، کارخانه دارای پسماند صفر کیتکت در کاسومیگائورا تمامی پسماند مواد غذایی خود را به خوراک دام تبدیل کرده و آن را برای شترمرغها، خوکها و مزارع لبنی میفرستد.
حدود یک سوم از تولید جهانی مواد غذایی در هر سال تلف شده یا از بین میروند. پسماند مواد غذایی نه تنها منجر به انتشار گازهای گلخانهای غیرضروری و نیز اتلاف آب میشوند بلکه بر درآمد کشاورزان، در دسترس بودن و هزینههای مواد غذایی تاثیر میگذارند.
در کشورهای در حال توسعه، این امر عمدتا در زنجیره تامین بالادستی اتفاق میافتد در حالی که در کشورهای توسعه یافته، بیشتر بر زنجیره تامین پاییندستی، میان خردهفروش و مصرفکننده تمرکز دارد. مقابله با اتلاف و پسماند مواد غذایی، بخش بسیار مهمی از مسیر ما به سوی تامین غذای حدودا ۸ میلیارد جمعیت جهانی تا سال ۲۰۳۰ و ۹/۶ میلیارد تا سال ۲۰۵۰ با توجه به برنامه سازمان ملل متحد است.
ما به استمرار کاهش اتلاف و پسماند مواد غذایی متعهدیم. این امر نه تنها به تضمین تامین مواد خام کشاورزی مورد نیاز کمک میکند، بلکه با حمایت از توسعه مناطق غیرشهری، حفاظت از آب و امنیت غذایی، تاثیر مثبتی بر جامعه میگذارد.
تلاشهای ما برای هماهنگسازی اقدامات مرتبط با پسماند غذا در سراسر زنجیره ارزش، به اشتراکگذاری بهترین رویه و هدایت ابداعات دارای ذینفعان متعدد، توسط نیروی کار به صفر رساندن پسماند غذای نستله انجام میشود که سه بار در سال ۲۰۱۵ برآورده شده است. مهمترین دستاورد آن در سال گذشته، شروع "تعهد نستله" به کاهش اتلاف و پسماند مواد غذایی بوده است. این تعهد از طریق منبعیابی مسئولانه، به صفر رساندن پسماند برای دفع در کارخانههایمان، آموزش مصرفکنندگان و کارکنان در مورد کاهش پسماند غذا و نیز مشارکت با ذینفعان کلیدی نظیر قانونگذاران و محققان برای توسعه و اجرای راهکارها، به موضوع پسماند غذا میپردازد. این اقدامات در نشست سالانه "صرفهجویی در مواد غذایی" آغاز شد. این سازمان توسط مس دوسلدورف، سازمان غذا و کشاورزی (FAO) مربوط به سازمان ملل متحد و برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد (UNEP) راهاندازی شد تا با اتلاف و پسماند مواد غذایی مبارزه کند. نشست سال ۲۰۱۵ به میزبانی نستله در دفتر مرکزی مستقر در ووی سوئیس برگزار شد.
ما با اجرای تعهدات خود، به دیگر اعضای انجمن کالاهای مصرفی (CGF) پیوستهایم تا پسماند مواد غذایی در سراسر عملیات خود را تا سال ۲۰۲۵ در مقایسه با سال ۲۰۱۶ به نصف برسانیم. قطعنامه پسماند مواد غذایی در اجلاس جهانی انجمن کالاهای مصرفی (CGF) در نیویورک در ژوئن ۲۰۱۵ اعلام شد.
به علاوه، اعضای انجمن کالاهای مصرفی (CGF) در دستیابی به بخشهایی از اهداف توسعه پایای 2030 (SDGs) مربوط به سازمان ملل متحد که به پسماند مواد غذایی مرتبط است نیز مشارکت کردند، مانند هدف ۱۲/۳: «تا سال ۲۰۳۰، سرانه پسماند مواد غذایی جهانی در سطوح خردهفروشان و مصرفکنندگان نصف شود و اتلاف مواد غذایی از جمله تلفات پس از برداشت در طول تولید و نیز زنجیرههای تامین کاهش یابد.
انجمن کالاهای مصرفی (CGF) از راهاندازی ابزار و پلتفرمی دیجیتال نیز خبر داد که با ارائه مثالهایی واقعی از دستاوردهای اعضایش، به دیگر شرکتهای فعال در این مسیر الهام میبخشد.
دیگر مشارکتهای دارای ذینفعان متعدد:
ما به منظور کاهش اتلاف و پسماند مواد غذایی، به طور جدی در تعدادی ابداعات دارای ذینفعان متعدد در سطح جهانی و ملی مشارکت میکنیم که عبارتند از:
- رهبری توسعه پروتکل جهانی و به رسمیت شناخته شده برای اندازهگیری اتلاف و پسماند مواد غذایی، به شیوهای منسجم و در در سراسر زنجیره غذایی به نمایندگی از انجمن کالاهای مصرفی (CGF) و به همراه موسسه منابع جهانی (WRI)، برنامه محیطزیست سازمان ملل متحد (UNEP)، سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد (FAO)، شورای کسبوکار جهانی توسعه پایا، کمیسیون اروپا و برنامه اقدام منابع و پسماند (WRAP).
- ریاست کمیته پایایی زیستمحیطی FoodDrinkEurope، رهبری طرح اعلامیه مشترک پسماند مواد غذایی: «هر خرده نانی مهم است» و مشارکت در گزارش جلوگیری از اتلاف مواد غذایی در بخش غذا و نوشیدنی در مورد نحوه برخورد تولیدکنندگان مواد غذایی و نوشیدنی اروپا با پسماند مواد غذایی در عملیات و سراسر زنجیره تامین خود
- حمایت از کمپین «فکر کنید، بخورید، صرفهجویی کنید»، مربوط به برنامه محیطزیست سازمان ملل متحد برای تشویق مردم به کاهش «مصرف مواد غذایی» خود
- عضویت در انجمن تولیدکنندگان خواروبار به رهبری اتحادیه کاهش پسماند مواد غذایی که کاهش پسماند مواد غذایی را که به محلهای دفن زباله در ایالات متحده فرستاده میشوند، هدف قرار داده است.
- مشارکت در پروژه EU FUSION برای جلوگیری از اتلاف مواد غذایی؛
- کمک به توسعه ابزارهای FAO «کاهش اتلاف مواد غذایی»
- نستله ایالات متحده آمریکا نیز به چالش بازیابی مواد غذایی سازمان حفاظت از محیط زیست ایالت متحده پیوست و متعهد شد که موجودیهای مواد غذایی را پیگیری کرده، برای کاهش پسماند کلی مواد غذایی هدفگذاری کند و در وبلاگ سازمان حفاظت از محیطزیست به عنوان رهبر فعالیتهای مرتبط با بازیافت مواد غذایی شناخته شود.