بیماری دیابت
دیابت چیست؟
دیابت نوعی بیماری است که با قند خون بالا (هایپرگلیسمیا) تشخیص داده میشود. این بیماری به دلیل پایین بودن هورمون انسولین یا مقاومت غیرمعمول در برابر اثرات انسولین ایجاد می شود و با ترشح پایین و نامناسب انسولین همراه است.
به طور کلی سه نوع دیابت وجود دارد، دیابت نوع ۱، نوع ۲ و دیابت بارداری.
علائم بیماری دیابت
علائم دیابت شامل افزایش تکرر ادرار، نوشیدن میزان بالایی از مایعات به دلیل احساس عطش یا تشنگی زیاد و تاری دید است. در صورتی که قند خون به مقدار کمی بالا باشد، این علائم ممکن است خود را نشان ندهند، اما نشانههای دیگری مانند گرفتگی عضلات پا، خستگی، گرسنگی زیاد، گزگز شدن یا کرختی پاها، سردرد و یا کاهش سرعت التیام یافتن جراحتها میتوانند خبر از ابتلا به این بیماری بدهند.
-
دیابت نوع ۱
این گونه از دیابت معمولا در دوران کودکی یا نوجوانی تشخیص داده میشود. در دیابت نوع ۱، که نوعی بیماری خودایمنی است، سیستم ایمنی بدن مانع از تولید انسولین در لوزالمعده(پانکراس) میشود بنابراین مبتلایان دیابت نوع ۱ باید بهصورت روزانه انسولین تزریق کنند.
چگونه دیابت نوع ۱ را کنترل کنیم؟
هر روز باید انسولین تزریق کنید و مقدار کربوهیدرات مصرفی را کنترل کنید تا از بالا رفتن بیش از حد یا افت شدید میزان قند خون جلوگیری کنید.
-
دیابت نوع ۲
۸۵ تا ۹۰ درصد بزرگسالان مبتلا به دیابت، با نوع ۲ این بیماری درگیر هستند بنابراین این نوع، بهعنوان شایعترین شکل ابتلا به دیابت شناخته میشود. اگرچه این روزها تعداد مبتلایان کودک و جوانتر به دیابت نوع ۲ بیشتر شده است. در این نوع از دیابت، پانکراس انسولین تولید میکند اما بدن نمیتواند بهطور موثر از انسولین استفاده کند بنابراین لازم است که لوزالمعده انسولین بیشتری تولید کند که همین مساله باعث برهم خوردن میزان گلوکز در بدن میشود.
چگونه دیابت نوع ۲ را کنترل کنیم
سبک زندگی سالم که شامل فعالیت بدنی منظم، تغذیه سالم و پرهیز از اضافه وزن و دخانیات را انتخاب کنید. علاوه بر این با مراجعه منظم به پزشک خود، باید بر میزان قند خون خود نظارت کنید. اگر کنترل میزان قند خون با رژیم غذایی ممکن نباشد، مصرف دارو یا تزریق انسولین تجویز میشود.
-
دیابت دوران بارداری
این نوع از دیابت معمولا بین ۳ تا ۸ درصد از افراد باردار رخ میدهد و پس از متولد شدن فرزند شما از بین میرود. این وضعیت در نتیجه تولید هورمونهای لازم برای رشد نوزاد رخ میدهد و باعث مختل شدن فعالیت انسولین میشود. این نوع از دیابت زمانی بروز پیدا میکند که بدن به دلیل نیاز شدید به انسولین، قادر به تولید مقدار کافی از آن نیست.
پیشگیری از دیابت
دلیل اصلی ابتلا به دیابت نوع ۱ هنوز شناخته نشده است. بنابراین، هیچ راهکار شناختهشدهای برای پیشگیری از دیابت نوع ۱ وجود ندارد. با این حال، با رعایت برخی موارد میتوانید ریسک ابتلا را کاهش دهید.
شما میتوانید با پیشگیری از اضافه وزن یا چاقی، افزایش فعالیتهای بدنی و ورزش کردن بهصورت منظم، انجام مراقبتهای لازم برای پیشگیری از ابتلا به فشار خون، پایین نگه داشتن میزان کلسترول و عدم مصرف دخانیات، احتمال ابتلا به دیابت را کاهش دهید.
راهکارهایی برای غذای خوب و زندگی خوب
-
در طول روز پنج وعده غذای معمول به میزان کم(در اندازههای کوچک) و میانوعده میل کنید.
-
فیبر بیشتری مصرف کنید
هضم غلات سرشار از فیبر و غلات کامل مدت بیشتری طول میکشد و بر این اساس گزینه مناسبی برای کنترل قند خون هستند. نخود و لوبیا قرمز نیز گزینهای مناسب و سرشار از فیبر همراه غذا هستند. نیمی از بشقاب خود را با سبزیجاتی به رنگ سبز، نارنجی، زرد، سفید، بنفش و قرمز پر کنید.
-
چربی کمتری مصرف کنید
چربیهای اشباعنشده را بجای چربیهای اشباعشده انتخاب کنید. برای افزایش میزان امگا-۳ به ساندویچ یا پاستای خود ماهی تن یا سالمون اضافه کنید. شیر کم چرب یا بدون چربی را بجای شیر پرچرب انتخاب کنید، به این دلیل که چربی اشباعشده کمتری دارد و از همان میزان کلسیم برخوردار است. گوشت بدون چربی، مانند مرغ بدون پوست، گوشت بره بدون چربی و گوشت چرخکرده بدون چربی مصرف کنید. اسپری روغن کانولا یا روغن زیتون نیز جایگزینهای کمچرب و مناسبی برای آشپزی است.
اگر دچار اضافهوزن هستید، غذای کمتری میل کنید
به خاطر داشته باشید آب و نوشیدنیهای رژیمی با کالری پایین، حاوی شکر افزوده نیستند. بجای کربوهیدرات، سبزیجات و سالاد بیشتری مصرف کنید. بین وعدههای غذایی خود، میوه و ماست کمچرب را به عنوان میانوعدهای سرشار از فیبر انتخاب کنید.
تغذیه خوب، زندگی خوب
تغذیه خوب بخشی از فرهنگ شرکت نستله است.
ما تیمی از متخصصان تغذیه و افراد رژیمدرمانگر را به این امر اختصاص دادهایم تا مواد غذایی خوشمزه و سالم را برای شما فراهم کنند تا شما از سبک زندگی سالم لذت ببرید.