Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

چربی های ترانس چربی‌های اشباع‌نشده‌ای هستند که در بدن مانند: چربی‌های اشباع‌شده رفتار می‌کنند و میزان LDL یا کلسترول‌ را افزایش می‌دهند. دو منبع چربی ترانس وجود دارد، که به‌نام اسیدهای چرب ترانس نیز شناخته می‌شوند: چربی‌های ترانسی که به‌صورت طبیعی شکل می‌گیرند – این نوع از چربی ترانس در محصولات حیوانی مانند :گوشت پرچرب گاو، بره و محصولات لبنی پرچرب وجود دارند.

چربی‌های ترانسی که حین فرآوری غذا شکل می‌گیرند:

این نوع از چربی ترانس زمانی ساخته می‌شود که هیدروژن به روغن سبزیجات اضافه می‌شود (فرآیندی که هیدوژنیزه شدن نامیده می‌شود) تا آن را جامد‌تر کند. روغن‌های نیمه‌ هیدروژنه توسط تولیدکنندگان مواد غذایی برای بهبود بافت، عمر محصول و ثبات طعمی مواد غذایی استفاده می‌شوند. حرارت‌دادن بیش از حد روغن‌ها و استفاده از یک روغن به دفعات مکرر (که معمولا در غذاهای موجود در بازار مشاهده می‌شود) باعث بدبو شدن روغن و افزایش میزان چربی ترانس آن می‌شود. میان‌وعده‌های حاوی چربی ‌تصفیه‌شده بالا مثل پیتزا، همبرگر، سیب‌زمینی سرخ‌شده، سمبوسه، غذای فرآوری‌شده و... نیز منابع متداول چربی‌های ترانس هستند.

مهمترین نکته‌ای که باید درباره مصرف چربی بدانیم:

چربی میزان لیپوپروتئین کم‌چگالی (LDL یا کلسترول بد) را افزایش می‌دهد.

افزایش سطح کلسترول LDL در خون، احتمال ابتلا به بیماری ‌قلبی را افزایش می‌دهد.

کلسترول: کلسترول، چربی موم‌مانندی است که در تمامی سلول‌های بدن وجود دارد. از طریق شریان خون حرکت می‌کند و برای عملکرد بدن مهم است.

کلسترول کلی خون:

به میزان کلی کلسترول اندازه‌گیری‌شده در خون شما گفته می‌شود. این عدد شامل تمامی انواع کلسترول مانند HDL و LDL می‌شود. کلسترول بالای خون احتمال ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می‌دهد.

HDL: HDL به معنی کلسترول لیپوپروتئین پرچگالی است. کلسترول HDL اغلب به‌عنوان کلسترول خوب یاد می‌شود، زیرا به دور کردن کلسترول از اعضای بدن و هدایت آن به سمت کبد، محلی که کلسترول دفع می‌شود، کمک می‌کند. برای این‌که بخاطر بسپارید که HDL کلسترول "خوب" است، به‌یاد داشته باشید که کلمه H برای HIGH (بالا) به‌کار می‌رود و HDL بالاتر، بهتر است.

LDL : این واژه برای کلسترول لیپوپروتئین کم‌چگالی به‌کار می‌رود. برخی اوقات به کلسترولLDL کلسترول "بد" گفته می‌شود، زیرا نوعی از کلسترول است که احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد. به یاد داشته باشید که کلمه L برای Low  (پایین) به‌کار می‌رود و شما می‌خواهید میزان LDL موجود در خون خود را، پایین نگه دارید.

کلسترول بالای خون یا هایپرکلسترولمی چیست؟

مقدار زیاد کلسترول در خون (هایپرکلسترولمی) می‌تواند مساله‌ای جدی باشد. افراد داری کلسترول بالای خون بیشتر در معرض ابتلا به بیماری‌های قلبی قرار دارند. به تجمع کلسترول، پلاک گفته می‌شود، که پلاک در درازمدت می‌تواند دیواره عروق خونی (عروق خونی که خون را از قلب به‌قسمت‌های دیگر بدن منتقل می‌کنند) را تنگ‌تر کند.

توصیه‌هایی برای چربی ترانس و کلسترول:

براساس توصیه‌های سازمان بهداشت جهانی WHO، از بین ۱۵ الی ٪۳۰ از میزان انرژی تامین‌شده از حجم کلی چربی‌ها، کمتر از 1% آن، باید توسط چربی ترانس فراهم شود و میزان کلسترول روزانه باید از 300 میلی‌گرم کمتر باشد.

معیارهای ارزیابی هایپرکلسترولمی(کلسترول بالای خون):

لیپوپروتئین با چگالی پایین

حجم کلی کلسترول پلاسما

کلسترول خون

۱۳۰-۷۰

۲۰۰>

سطح مطلوب

۱۵۹-۱۳۰

۲۳۹-۲۰۰

حداکثرسطح مجاز

۱۶۰

۲۴۰<

سطح دارای ریسک بالا