Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

آب‌رسانی و حفظ میزان مایعات بدن یکی از جنبه‌های بسیار مهم سلامتی و تندرستی است. نوشیدنی‌های مختلف نیز می‌توانند به آب‌رسانی بدن کمک ‌کنند. علاوه بر آب، ‌نوشیدنی‌های متنوعی وجود دارند که به رفع تشنگی و برآورده کردن نیاز بدن به مایعات کمک می‌کنند. برخی از نوشیدنی‌ها مواد مغذی فراهم می‌کنند و برخی دیگر خاصیت محرک بودن دارند. این نوشیدنی‌ها شامل شیر، آب‌میوه و نوشیدنی‌هایی بر پایه سبزیجات، چای، قهوه و... می‌شوند.

شیر

شیر نوشیدنی محبوب و کامل برای تمامی گروه‌های سنی بوده و سرشار از مواد مغذی است. این نوشیدنی اکثر مواد مغذی مورد نیاز برای رشد را ارائه می‌دهد. این موضوع شیر را به گزینه‌ای مهم در رژیم غذایی اطفال، کودکان نوپا و در سنین رشد و زنان باردار و مادران بدل می‌کند. نوشیدنی‌های بر پایه شیر مانند اسموتی‌ها و شیک‌ها نیز نوشیدنی‌هایی مغذی هستند که ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در میوه‌ها و فواید تغذیه ای شیر را، در کنار هم فراهم میکنند. تمامی ریزمغذی‌ها و درشت‌مغذی‌های موجود در شیر نیز به آسانی هضم و ترکیب می‌شوند. پروتئین شیر ارزش غذایی بالایی دارد که تقریبا با گوشت، تخم‌مرغ و دیگر پروتئین‌های باکیفیت حیوانی برابری می‌کند.  شیر با منبعی غنی از کلسیم طبیعی،  به ساخت استخوان‌هایی قدرتمند کمک می‌کند. چربی موجود در شیر به انتقال ویتامین های محلول در چربی مانند A  و D و E در بدن کمک می‌کند.

از آنجایی که چربی شیر از نوع اشباع‌شده است، توصیه می‌کنیم که شیر کم‌چرب یا بدون چربی مصرف کنید. شیر همچنین سرشار از ریبوفلاوین است، اما ویتامین سی، ویتامین دی و آهن کمی دارد. شیر مزایای بسیاری دارد و باید به‌صورت پاستوریزه و یا جوشانده، نوشیده شود تا عوامل بیماری‌زای آن از بین برود. شیر حاوی لاکتور است (نوعی قند که به‌صورت طبیعی در شیر وجود دارد). افراد مبتلا به عدم‌تحمل لاکتوز قبل از نوشیدن شیر باید با پزشک یا متخصص تغذیه خود مشورت کنند.

نوشیدنی‌های برپایه میوه و سبزیجات:

نوشیدنی‌های برپایه میوه و سبزیجات:

آبمیوه‌های طبیعی کالری و برخی‌ از ویتامین‌ها ( بتاکاروتن‌ها، ویتامین سی)  و مواد معدنی (پتاسیم و کلسیم‌‌) مورد نیاز بدن را تامین می‌کنند. با این حال آبمیوه‌ها با خود میوه‌ها که حاوی فیبر خوراکی هستند، برابری نمی‌کنند. آب سبزیجات تازه در مقایسه با آبمیوه‌های بسته‌بندی‌شده که اغلب حاوی شکر هستند،​​​​ حاوی ویتامین، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان بیشتری می باشد. آب نارگیل نیز یکی از نوشیدنی‌های مغذی بوده که در هر صد گرم، حاوی ۱۷/۴ کالری است. نارگیل حاوی اکثر مواد معدنی مانند پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیم، فسفر، آهن و مس می باشد. افراد مبتلا به هایپرکالمی که دچار نارسایی کلیه یا کمبود شدید آدرنالین هستند و افرادی که دچار کم‌ادراری می باشند باید از نوشیدن آب نارگیل خودداری کنند.

چای وقهوه:

نوشیدنی‌های محبوبی مانند چای و قهوه با ویژگی محرک بودن خود شناخته می‌شوند. این امر ناشی از وجود کافئین در آن‌ها است. یک فنجان (۱۵۰ میلی‌لیتر) قهوه دمی حاوی ۸۰ تا ۱۲۰ میلی‌گیرم کافئین و قهوه‌فوری نیز دارای ۵۰ تا ۶۵ میلی‌گرم کافئین می باشد این در حالیست که میزان کافئین موجود در چای ۳۰ تا ۶۵ میلی‌گرم است. کافئین سیستم عصبی مرکزی را تحریک می‌کند و نوعی وابستگی بدنی ایجاد می‌کند. عموما میزان کم کافئین (۲۰ تا ۲۰۰ میلی‌گرم) اثرات مثبت و ملایمی مانند حس تندرستی، هوشیاری و انرژی ایجاد می‌کند. علاوه بر قهوه، چای نیز حاوی تئوبرومین و تئوفیلین است. این ترکیب‌ها عروق قلبی را تسکین می‌دهند و به گردش خون کمک می‌کنند. چای و قهوه نیز حاوی فلاونید و دیگر آنتی‌اکسیدان‌های پلی‌فنول هستند که می‌توانند احتمال ابتلا به بیماری‌هایی مانند سرطان را کاهش دهند.

در حالی که مقادیر کم کافئین فواید بسیاری دارد، دوزهای بالای کافئین موجود در چای و قهوه (بالای ۲۰۰ میلی‌گرم) اثراتی منفی مانند اضطراب و پریشانی را به‌همراه دارند. خصوصا در افرادی که معمولا نوشیدنی‌های حاوی کافئین را نمی‌نوشند. بنابراین، توصیه می‌کنیم چای و قهوه را به اندازه متعادل بنوشید تا مصرف کافئین از میزان سالم و قابل تحمل بدن فراتر نرود. عنصر تانن نیز در چای و قهوه وجود دارد و به‌عنوان عاملی برای تداخل در جذب آهن شناخته می‌شود، پس حداقل تا یک ساعت قبل و بعد از وعده‌های غذایی از نوشیدن چای و قهوه دوری کنید.

انواع نوشابه:

نوشابه‌ها معمولا در دو گروه قرار می‌گیرند: طبیعی و مصنوعی. آب محتوای اصلی تمامی نوشیدنی‌ها است. معمولا برای تولید آبمیوه از پرتقال، لیمو، انگور، انبه، آناناس و سیب استفاده می‌شود. در کشور هند به‌خصوص در فصل تابستان، آب نیشکر به‌صورت گسترده‌ای مصرف می‌شود. نوشیدنی‌های مصنوعی در مقایسه با آبمیوه‌های طبیعی، فاقد مواد مغذی هستند، مگر آن‌که با مواد مغذی غنی‌سازی شده باشند. عموما نوشیدنی‌های مصنوعی با استفاده از مواد نگهدارنده، رنگ‌ها و طعم‌های مصنوعی تولید می‌شوند، مانند نوشابه،‌ نوشیدنی‌های میوه ای که گازدار هستند. نوشیدنی‌های گازدار حاوی اسیدفسفریک هستند و در صورت مصرف بیش از حد می‌توانند به لثه‌ها و دندان آسیب برسانند. آب مورد استفاده در تهیه نوشیدنی‌ها باید عاری از عوامل بیماری‌زا و ناخالصی‌های آسیب‌زای شیمیایی باشد.

آگاهانه بنوشید و مایعات بدن را حفظ کنید:

نوشیدن آب سالم و کافی برای تامین نیاز بدن به مایعات بسیار اهمیت دارد. روزانه حداقل ۲۵۰ میلی‌لیتر شیر جوشانده یا پاستوریزه بنوشید و بجای نوشیدنی‌های گازدار از آبمیوه‌های تازه و طبیعی استفاده کنید.