Sort by
Sort by

حساسیت نوعی هشدار کاذب توسط سیستم ایمنی بدن در واکنش به ترکیبات بی‌ضرر در محیط‌‌ زیست، مانند: حساسیت به گرده گیاهان یا پروتئین در غذا است. در نتیجه، بدن ما در واکنش به "ترکیبات خارجی" (به‌اسم آنتی‌ژن)،آنتی‌بادی‌های مشخصی را تولید می‌کند. زمانی که بدن دوباره با این ترکیبات تماس پیدا می‌کند، نوعی واکنش آلرژیک (آلرژی )مانند: خارش، حساسیت پوستی (جوش)، درد شکم یا تنگی‌نفس به واسطه آزادشدن ترکیباتی که ناشی از واکنش بین آنتی‌ژن‌ها و آنتی‌بادی‌ها هستند، ایجاد می‌شود.

چه غذاهایی باعث ایجاد حساسیت یا آلرژی می‌شوند؟

هر نوع غذایی که باعث ایجاد حساسیت در فرزند شما می‌شود را باید از رژیم غذایی او حذف کنید. از پزشک خود بخواهید تا آزمایش کامل حساسیت را انجام دهد، تا فرزند شما غذاهای ضروری مانند: شیر گاو را از رژیم غذایی خود حذف نکند.

حساسیت‌های متداولی که توسط مواد غذایی تحریک می‌شوند:

حساسیت های غذایی نوزادان: شیر گاو، تخم‌مرغ و سویا

حساسیت های غذایی در کودکان: شیر گاو، تخم‌مرغ و سویا، ماهی، آجیل‌هایی مانند: بادام‌زمینی و غلاتی مانند گندم

حساسیت های غذایی در افراد بالغ: سبزیجات، میوه، ادویه، آجیل، تخم مرغ، شیر گاو و ماهی

بیماری سلیاک  (حساسیت به گلوتن موجود در گندم، جو) و عدم تحمل لاکتوز (حساسیت به لاکتوز موجود در شیر و محصولات دارای شیر) متداول‌ترین حساسیت‌های غذایی هستند.

حساسیت‌‌های غذایی که در کودکان ‌نوپا و خردسالان ظاهر می‌شوند، اغلب تا زمانی که کودکان به سن مدرسه می‌رسند، ناپدید می‌شوند، اگر کودکان از خوردن مواد حساسیت زا در این دوران بپرهیزند. این امر به این دلیل اتفاق می‌افتد که مواد غذایی مذکور مدتی طولانی توسط بدن جذب نمی‌شوند.

آزمایش و تشخیص آلرژی:

بررسی پزشکی با آزمایش‌هایی مانند: آزمایش خون یا پوست و آزمایش تحریک‌پذیری برای تشخیص حساسیت انجام می‌شود.

معالجه آلرژی: تنها روش اثبات‌شده برای معالجه حساسیت غذایی، پرهیز از غذایی است که احتمالا باعث ایجاد حساسیت می‌شود.

جایگزین‌هایی مناسب برای غذاهای حساسیت‌زا:

عدم تحمل لاکتوز: برای افرادی که به شیر گاو حساسیت دارند، انواع دیگر شیر، مانند شیر سویا جایگزین مناسبی است. در برخی موارد از محصولات لبنی مانند ماست نیز می‌توان استفاده کرد. غذاهایی مانند سویا، توفو، تخم‌مرغ‌، گوشت، ماهی، گوشت پرندگان، آب‌میوه‌های غنی‌شده، شیرهایی که به‌صورت تجاری با لاکتوز پایین تولید می‌شوند نیز می‌توانند با مشورت پزشک جایگزین شوند. با توجه به شدت حساسیت می‌توان از مقدار کم شیر همراه با محصولات غیرلبنی دیگر، تحت نظارت و توصیه پزشک استفاده کرد.

بیماری سلیاک: گندم، چاودار و جو، باید با برنج، سویا و ذرت جایگزین شوند. برچسب تمام مواد غذایی باید به دقت خوانده شوند. مواد غذایی پختنی مانند کیک‌ها، انواع نان‌ و بیسکویت نیز حاوی گندم هستند. بهتر است برای انتخاب مواد غذایی با پزشک مشورت کنید.

مواد غذایی جایگزین برای سرو روی نان:

مارگارین‌های غیر لبنی،

مربا‌های بر پایه میوه و پخشینه

ترشی سبزیجات، انواع رب و پخشینه...

اگر فرزند شما به دلیل ابتلا به عدم‌تحمل لاکتوز نمی‌تواند شیر یا محصولات لبنی میل کند، می‌توانید با ارائه محصولات دارای لاکتوز پایین مانند ماست و دسرهای بر پایه ماست، مطمئن شوید که کلسیم لازم را دریافت می‌کنند، زیرا ماست به‌جای لاکتوز حاوی لاکتیک اسید است که نسبت به شیر، بهتر تحمل می‌شود.