Sort by
Sort by

یکی از معمول‌ترین عدم‌تحمل‌های کربوهیدرات، عدم تحمل لاکتوز(Lactose intolerance) است. دراین وضعیت بیماران نمی‌توانند شیر و محصولات شیری را هضم کنند.

چه چیزی باعث عدم تحمل لاکتوز می‌شود؟

عدم‌تحمل لاکتوز به‌دلیل کمبود یا عدم تولید آنزیم لاکتاز که بدن برای هیدرولیز (هضم) کردن قند (لاکتوز) موجود در شیر به آن نیاز دارد، رخ می‌دهد. اسهال نیز ممکن است تولید لاکتاز را متوقف کند و به‌مدت یک یا دو هفته باعث ایجاد عدم تحمل لاکتوز شود. برخی از داروها و آنتی‌بیوتیک‌ها نیز می‌توانند باعث عدم‌تحمل موقتی لاکتوز شوند.

عدم‌تحمل لاکتوز چه علائمی دارد؟

علائم عدم‌تحمل لاکتوز عموما بین نیم ساعت تا دو ساعت پس از مصرف شیر یا محصولات شیری ظاهر می‌شوند. علائم متداول شامل گرفتگی عضلات شکمی، نفخ و اسهال، مدفوع اسیدی کف‌دار، شکم‌درد، نفخ و گاز، بی‌قراری و... هستند.

عدم‌تحمل لاکتوز چگونه تشخیص داده می‌شود؟

آزمایش عدم‌تحمل لاکتوز برای تعیین سطح تحمل لاکتوز در فرزند شما انجام می‌شود. همچنین نمونه‌های خون در وقفه‌های زمانی منظم گرفته می‌شوند تا میزان قند مشخص شود.

چگونه می‌توان از عدم‌تحمل لاکتوز جلوگیری کرد؟

عدم‌تحمل لاکتوز دقیقا یک نوع بیماری نیست و به بیانی واضح، درمانی برای آن وجود ندارد. اگرچه، می‌توان به‌صورت قطعی، با اقداماتی مانند مصرف غذای بدون لاکتوز، همچنین ایجاد برخی تغییرات در رژیم غذایی، از آن جلوگیری کرد.

تغذیه برای کودکان مبتلا به عدم تحمل لاکتوز:

به کودک مبتلا به عدم‌تحمل لاکتوز، توسط پزشک، غذای مخصوص با لاکتوز پایین داده می‌شود. کودکان نابالغ و بسیاری از کودکانی که زودتر از موعد به دنیا می‌آیند، ممکن است  عدم‌تحمل لاکتوز داشته باشند. غذاهای تکمیلی بدون شیر و محصولات شیری باید تجویز شوند. همچنین از شیر سویا، توفو، شیر بادام و... نیز می‌توان استفاده کرد.

پیشگیری برای بزرگسالان مبتلا به عدم تحمل لاکتوز:

برچسب محصولات غذایی باید به‌دقت خوانده شوند. باید از غذاهای حاوی لاکتوز یا شیر پرهیز شود. برای مثال، کیک‌ها، انواع نان، بیسکویت‌ها، غذاهای آماده و... ممکن است حاوی ترکیباتی مانند شیر خشک، محصولات بر پایه شیر، مکمل قهوه لبنی، شیر‌لخته و کشک باشند.

توصیه‌هایی برای افراد مبتلا به عدم‌تحمل لاکتوز:

توصیه می‌شود که برای کمک به برنامه‌ریزی رژیم‌غذایی با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید. غذاهایی مانند سویا، توفو، شیر سویا، تخم‌مرغ‌ (یا انواع پرندگان)، انواع گوشت قرمز، ماهی، مرغ، سبزیجات برگ‌دار، آب‌میوه‌های غنی‌شده، کلم بروکلی و... و شیرهای حاوی لاکتوز پایین که به‌صورت تجاری در دسترس هستند، می‌توانند تجویز شوند. مهم است که مواد غذایی بر اساس شناخت سطح تحمل هر فرد انتخاب و مصرف شوند. با توجه به شدت حساسیت و تحت راهنمایی‌های پزشک، مقدار کم شیر همراه با غذاهای غیرلبنی دیگر می‌تواند تجویز شود.