Sort by
Sort by

کلسیم چیست؟

کلسیم ماده‌ مغذی ضروری است که بر تمامی سلول‌های بدن تاثیر می‌گذارد و بدن نیز برای انجام فعالیت‌ها و حفظ سلامت خود از اسکلت‌ها گرفته تا دندان‌ها به این ماده نیاز دارد. کلسیم نه تنها تراکم استخوان‌ها را به کمک ویتامین‌ د و منیزیم حفظ می‌کند، بلکه به سیستم عصبی اجازه می‌دهد تا پیام‌ها را منتقل کند و به انقباض عضلات، خصوصا عضلات قلب کمک می‌کند. همچنین این ماده معدنی انعقاد و جریان خون را بهبود می‌بخشد.

اهمیت ویتامین د

ویتامین د و کلسیم مکمل یکدیگرند. ویتامین د موجب افزایش جذب کلسیم ( و فسفر) از روده‌های کوچک شده که این امر به تنظیم کلسیم در بدن کمک می‌کند. بنابراین کمبود کلسیم و فسفر در بدن کاهش می‌یابد و همچنین کلسیم و فسفر به میزان مناسب در استخوان‌ها حفظ می‌شوند.

وجود کلسیم در تمام مراحل زندگی ضروری است

دوران کودکی و بزرگسالی

کلسیم در دوران کودکی، برای ساخت، ‌رشد و حفظ استخوان‌ها ضروری است. اگرچه فرآیند تراکم استخوان‌های شما و اوج تراکم استخوان در دوران بلوغ اتفاق می‌افتد،  اما استخوان‌ها تا ۳۰ سالگی به‌ رشد خود ادامه می‌دهند. دریافت کلسیم به‌مقدار کافی در دوران کودکی، ذخیره کافی کلسیم در دوران بزرگسالی را تضمین می‌کند. توجه داشته باشید به‌دلیل افزایش سرعت رشد عضلات، استخوان‌ها و غدد؛ نیاز به کلسیم در دوران بلوغ نیز افزایش پیدا می‌کند. در اوج دوران جهش رشد، نسبت به زمانی که رشد متوقف می‌شود، کلسیم دو برابر میزان معمول جذب می شود.

بزرگسالان

با افزایش سن، جذب کلسیم توسط روده‌ها کاهش می‌یابد. بنابراین، اطمینان از داشتن رژیم غذایی سرشار از کلسیم و دریافت روزانه مقادیر توصیه‌شده آن بسیار اهمیت دارد. مواد مغذی متعددی وجود دارند که با ترکیب‌ شدن با غذاهای سرشار از کلسیم،‌ میزان جذب آن را افزایش می‌دهند. این مواد شامل ویتامین د، ث و لاکتوز موجود در شیر هستند. کمبود کلسیم باعث جدا شدن این ماده از استخوان‌ها برای استفاده در دیگر فعالیت‌های بدن شده که در نهایت منجر به ضعف استخوان‌ها می‌شود. در زنان، استروژن‌ها به جذب کلسیم کمک می‌کند، به همین دلیل است که‌ در دوران یائسگی(به دلیل کاهش سطح استروژن)، باید از وجود کلسیم به‌مقدار کافی در رژیم غذایی خود اطمینان حاصل کنیم.

دوران بارداری و شیردهی

در دوران بارداری و شیردهی مصرف کلسیم در بدن توسط استخوان‌ها افزایش می‌‌‌یابد؛ در نتیجه مادر و کودک به کلسیم بیشتری نیاز دارند. مصرف کلسیم به تقویت دندان‌ها و استخوان‌ها در کودکان کمک می‌کند و کاهش کلسیم استخوان‌های مادر را به حداقل می‌رساند.

چگونه از دریافت کافی کلسیم اطمینان پیدا کنیم؟

تا جایی که می‌دانیم،‌ کلسیم در شیر و محصولات لبنی، ماهی، ‌گوشت سفید، ‌آجیل‌هایی مانند گردو، پیکان (گردو آمریکایی)، بادام و فندق وجود دارد. علاوه بر این انواع مختلف حبوبات مانند نخود، لوبیا، ماش و... منبعی مناسب از کلسیم هستند. خوردن سبزیجات برگ‌دار مانند اسفناج قابلیت جذب کلسیم در بدن را افزایش می‌دهند و میوه‌های خام نیز ویتامین ضروری ث را که به جذب کلسیم کمک می‌کند، فراهم می‌کنند. برای اطمینان از وجود ذخایر کافی کلسیم در بدن،‌ باید از وجود تمامی این مواد به مقدار مناسب، در رژیم غذایی خود اطمینان حاصل کنیم.

به‌طور خلاصه، کلسیم دوست بدن ما است،‌ اما باید از وجود ذخایر کافی کلسیم اطمینان حاصل کنیم تا در دوران زندگی خود با کمبود آن مواجه نشویم.