قهوه و کافئین

کافئین چیست؟
کافئین نوعی محرک طبیعی است که در چای، قهوه، کاکائو و نوشابه و همچنین غذاهای گیاهی مانند گوارانا وجود دارد. همچنین میتوان آن را بهصورت مصنوعی تولید کرد و بهعنوان ماده افزودنی در نوشیدنیهای انرژیزا استفاده شوند. برای هزاران سال، غذاهای حاوی کافئین، استفاده دارویی داشتهاند. قبایل بومی در آفریقا و آمریکای جنوبی نیز آنرا بهصورت ترکیب قهوه و کاکائو استفاده میکردند. کافئین یکی از متداولترین محرکهای مورد استفاده در سراسر جهان است. بهآسانی توسط معده و روده کوچک جذب میشود و پس از آن در سراسر بدن از جمله مغز پخش میشود. مثل هر چیز دیگر، کافئین باید بهمقدار متعادل مصرف شود.
کافئین چه عملکردی دارد؟
کافئین نوعی محرک سیستم اعصاب مرکزی محسوب میشود و مقادیر کم (مثل ۲۰ تا ۲۰۰ میلیگرم) آن عموما بر احساسات شما اثرگذار هستند، مانند حس افزایش انرژی، کارایی، اعتمادبهنفس، هوشیاری، اشتیاق و تمرکز. با این حال، بنا بر برخی تحقیقات، کافئین، حتی مقدار کم آن میتواند کیفیت زندگی را در برخی از افراد کاهش دهد. بهنظر میرسد این تاثیرات با مصرف منظم کاهش پیدا میکنند.نوشیدن قهوه راهی برای بازیابی انرژی و داشتن حس مثبت در طول روز است. جذابیت قهوه در میان نسلها و فرهنگهای مختلف، آن را به یکی از محبوبترین نوشیدنیها در سراسر دنیا بدل کرده است. تحقیقات نشان میدهند روزانه بین ۳۰ تا ٪۴۰ از جمعیت جهان قهوه مینوشند و قهوه از محبوبترین نوشیدنیهای جهان است که رتبه دوم محبوبترین نوشیدنی مصرفی را به خود اختصاص داده است.
چه مقدار کافئین باید مصرف کنیم؟
از آنجایی که کافئین مادهای ضروری برای یک رژیم غذایی معمول نیست، هیچ میزان توصیه شدهای برای مصرف روزانه ندارد. در حال حاضر استانداردی برای سلامت مصرف مثل میزان دریافت روزانه قابل تایید یا محدویت مصرف برای کافئین وجود ندارد .با این حال، تحقیقات حاکی از آن هستند که دریافت روزانه ۳۰۰ میلیگرم کافئین تاثیرات مضری در سلامت افراد بزرگسال ندارد، عموما مصرف ۳ میلیگرم نسبت به هر کیلوگرم از وزن بهعنوان میزان محدودیت مصرفی برای بزرگسالان توصیه میشود.
میزان کافئین در مواد غذایی و نوشیدنیهای متداول
در بیشتر موارد جایگزینهای نوشیدنی و مواد غذایی بدون کافئین برای افرادی که قادر به مصرف آن نیستند، وجود دارند.