آلرژیهای غذایی در کودکان

آلرژیهای غذایی در کودکان - علل، نشانهها و راههای درمان
آلرژی یک هشدار اشتباهی است که توسط سیستم ایمنی بدن به عنوان پاسخی، در مقابل مواد بیضرر در محیط پیرامونمان، مثل گرده گیاهان یا پروتئین موجود در غذا، فعال میشود. در نتیجه، بدن ما آنتیبادیهای خاصی را در پاسخ به "مواد خارجی" (که به آنها آنتیژن میگویند) تولید میکند. هنگامی که بدن مجدداً با این مواد تماس پیدا میکند، واکنش آلرژیکی مانند خارش، ضایعههای پوستی، درد معده یا تنگی نفس و .. توسط آزادسازی ترکیباتی، که ناشی از واکنش بین آنتیژنها و آنتیبادیها می باشد، ایجاد میگردد.
کدام غذاها باعث ایجاد آلرژی میشوند؟
هر غذایی که باعث واکنش آلرژیک در کودکتان میشود را باید از رژیم غذایی او حذف کنید. از پزشکتان بخواهید آزمایش کامل آلرژی انجام دهد، تا بدون دلیل، مثلاً شیر گاو یا تخم مرغ را از رژیم غذایی کودکتان حذف نکنید.
آلرژیها اغلب توسط موارد زیر ایجاد میشوند:
- شیر گاو، تخم مرغ و سویا در نوزادان
- شیر گاو، تخم مرغ، ماهی، سویا، خشکبار مثل بادام زمینی، و غلات مثل گندم در کودکان
- سبزیجات، میوهها، ادویه جات، خشکبار، تخم مرغ، شیر گاو و ماهی در بزرگسالان
شایعترین آلرژیهای غذایی عبارتند از:
- بیماری سلیاک (آلرژی به گلوتن موجود در گندم، جو دوسر و جو)
- عدم تحمل لاکتوز (آلرژی به لاکتوز موجود در شیر)
آلرژیهای غذایی که در نوزادان و کودکان خردسال بروز میکنند، اغلب تا زمانی که کودک به سن مدرسه میرسد از بین میروند، به شرط آنکه کودکان، در دوران کودکی از خوردن غذاهای آلرژی زا اجتناب کنند، زیرا غذاهایی که ایجاد آلرژی می کنند، به مدت طولانی توسط بدن جذب نشده اند.
آزمایش و تشخیص: برای تشخیص، معاینات پزشکی با آزمایشهایی مثل آزمایش خون یا پوست و آزمایش تحریک (چالش) انجام میشود.
درمان: تنها درمان اثباتشده برای آلرژی غذایی، اجتناب از غذای مظنون به ایجاد آلرژی است.
شناسایی غذاهای مشکلساز: فهرست مواد تشکیلدهنده هر محصول بستهبندی شدهای را با دقت بخوانید. فهرست مواد تشکیلدهنده به شما کمک میکند تا آلرژنهای موجود در غذاهای بستهبندی شده را شناسایی کنید.
برای سالهای متمادی، شرکت نستله به مصرفکنندگان اطلاعات اضافی، علاوه بر فهرست اولیه مواد تشکیلدهنده را ارائه میدهد.
موادی که معمولاً باعث ایجاد آلرژی یا عدم تحمل میشوند، حتی اگر محصول تنها حاوی مقادیر اندکی از این مواد باشد، روی بستهبندی مشخص میشوند، زیرا این مواد ممکن است از راه سایر محصولاتی که در همان خط تولید ساخته میشوند، وارد محصول شده باشند.
جایگزینهای غذاهای مشکلساز:عدم تحمّل لاکتوز: شیرهایی مانند شیر سویا و بادام، جایگزینی برای افرادی هستند که به شیر گاو آلرژی دارند. محصولات لبنی مانند ماست نیز در برخی موارد قابل مصرف هستند. غذاهایی مانند سویا، تخم مرغ، گوشت، ماهی، مرغ، شیرهای تجاری بدون لاکتوز، شیر در مقادیر کم و همراه با سایر غذاهای غیرلبنی، بسته به شدت عدم تحمل، تحت نظر پزشک میتوانند مصرف شوند.
بیماری سلیاک: گندم و جو دوسر، باید با برنج، سویا، ذرت و سیب زمینی جایگزین شوند. برچسب هر ماده غذایی باید با دقت خوانده شود. مواد غذایی پخته شده مانند کیک، نان و بیسکویت نیز حاوی گندم هستند. بهتر است در مورد انتخاب مواد غذایی با متخصص اطفال مشورت کنید.
اگر کودک شما به دلیل عدم تحمل لاکتوز نمیتواند هیچ محصول لبنی مصرف کند، با گنجاندن محصولات کملاکتوز مانند ماست و دسرهای ماستدار در رژیم غذایی او میتوانید اطمینان حاصل کنید که او کلسیم مورد نیازش را دریافت میکند. ماستها نسبت به شیر قابلتحملتر هستند زیرا به جای لاکتوز دارای اسید لاکتیک هستند.