غذاهای زمستانی

زمانی که حرف زمستان به میان میآید، شما یاد چه چیزی میافتید؟ لباسهای سنگین و پشمین؟ ترک پوست لب و پاشنه پا؟ البته زمستان با خود این موارد را نیز همراه دارد، اما میدانستید زمستان بهترین فصل برای بهبود ایمنی است؟ در این فصل، افراد احساس گرسنگی بیشتری میکنند. بدن بهطرز شگفتانگیزی در زمستان بهتر کار میکند و غذاها بهتر هضم میشوند. این امر به تغذیه بهتر بدن کمک میکند.
ایمنی بدن در زمستان چگونه افزایش پیدا میکند؟ همانطور که میدانیم، غذاهای افزایشدهنده ایمنی، مواد غذایی تازه، طبیعی، با هضم آسان، خالص و کامل هستند. این غذاها شامل سبزیجات تازه و میوهها / میوههای خشک، محصولات لبنی، آجیل، روغن دانهها، غلات کامل، حبوبات و روغن حیوانی میشوند. علاوهبراین مواد غذایی، برخی از ادویهها نیز دارای خواص ضدمیکروبی هستند که از ما در برابر سرماخوردگی و عفونت محافظت میکنند. همچنین به افزایش آنزیمهای هاضمه و عملکرد سوختوساز سلولی و تضمین همسانسازی موادمغذی کمک میکنند.
غذاهایی که به گرم شدن شما در زمستان کمک میکنند
در زمستان بدن شما به مواد غذایی نیاز دارد که علاوه بر تامین نیازهای غذایی، شما را گرم کند. ما برای برآورده کردن این نیاز به غذاهای گرم نیاز داریم. هر نوع سبزی که به زمان زیادی برای رشد نیاز دارد و بخش خوراکی آن در زیر سطح زمین رشد میکند، معمولا دارای خواص گرمیبخش بوده و گزینهای مناسب برای زمستان است. برخی از میوههای خشک مانند خرما و دانههای روغنی مثل کنجد نیز از چنین خواصی برخوردارند. زمستان فصلی است که شما در آن نسبت به تابستان، ادویههای بیشتری مصرف میکند.
تمامی غذاهای حیوانی در گروه مواد غذایی گرمکننده قرار میگیرند که شامل لبنیات بدون چربی، گوشت، ماهی و مرغ میشوند. غلات کامل، پروتئین و چربیهای سالم نیز انرژی مورد نیاز برای گرم شدن را فراهم میکنند. بهترین سبزیجات با بیشترین ویژگی گرم کننده، سبزیجات ریشهدار مانند هویج، سیبزمینی، پیاز، سیر، ترب، سیب زمنی شیرین،لبو و... سبزیجات برگداری مانند اسفناج، شنبلیله و... هستند.
هویج: بتاکاروتن موجود در هویج منبعی عالی از ویتامنی آ و آنتیاکسیدانی قدرتمند محسوب میشود.
ترب سفید، پیاز و سیر (خشک و گونههای جوانهدار): سرشار از ایزوتیوسیانات، ایندل و فیتوکمیکالهایی است که به پیشگیری از سرطان کمک میکنند. طعم قوی آنها به افزایش رایحه مواد غذایی کمک میکند.
سیبزمینیها: انرژی موردنیاز شما را تامین میکند.
سبزیجات برگدار: شنبلیله، اسفناج منبع مناسبی از بتاکاروتن و ویتامین ث – که هر دو از آنتیاکسیدانهای قدرتمندی هستند که به مبارزه با بیماریها و ایجاد ایمنی کمک میکنند. موارد دیگر موجود در این گروه شامل گشنیز، گیاه تاجخروس، کرفس، ترب و... هستند.
انواع دیگر سبزیجات: لوبیا سبز و نخودها، این مواد همگی از سبزیجات پر انرژی و سرشار از پروتئین هستند.
غلات کامل و حبوبات: مواد غذایی دارای انرژی بالا و سرشار از پروتئین، مواد مغذی لازم برای پیشگیری از سرماخوردگی را فراهم میکنند.
میوههای تازه و خشک
پاپایا و آناناس نیز از جمله میوههایی هستند که طبع گرمی دارند. خرما نیز طبع گرمی دارد و مصرف آن در ماههای زمستان بسیار توصیه میشود. انواع خرما نهتنها منبع مناسبی از فیبر، آهن، منیزیم، کلسیم و ویتامین ث و ب۳ هستند، بلکه منبع مناسبی برای تامین انرژی به حساب میآیند. خرما را همراه با میلکشیک و اسموتی نیز میتوانید مصرف کنید.
ادویهها
خردل، فلفل سیاه، دانههای شنبلیله و بذر شوید و زنیان رومی نیز همگی از ادویهجات گرم محسوب میشوند که میتوانید آزادانه آنها را مصرف کنید. خردل و زنیان رومی و بذر شوید نیز داروی مناسبی برای سرفههای زمستانی و آنفولانزا هستند و به تحریک اشتها، هاضمه و افزایش گردش خون کمک میکنند. بذر شنبلیله نیز فواید بسیاری برای استخوانها و مفاصل بهخصوص در فصل زمستان دارند. ترب، خصوصا ترب تازه با رنگ روشن و زرد طلایی (شبیه به زنجبیل) نیز یک ضد میکروب قدرتمند و ایجاد کننده ایمنی محسوب میشود.
بذرها و گیاهان دارویی
ریحان نوعی سبزی معطر است که از سرماخوردگی و تب پیشگیری میکند و ایمنی را افزایش میدهد. زنجبیل (نوع خشک و تازه) نیز طبع بسیاری گرمی دارد. زنجبیل برش داده شده همراه با لیمو و نمک نیز نوشیدنی متداولی همراه با غذا محسوب میشود. علاوهبراین میتوانید زنجبیل را به چای و دیگر سبزیجات اضافه کنید. ترکیب پودر زنجبیل خشک ، با روغن حیوانی نیز برای سرماخوردگی در زمستان مناسب است.
حفظ سلامت در زمستان
هوای سرد میتواند در روند فعالیتهای ورزشی اختلال ایجاد کند و حتی ممکن است به تغییر احساسات شما و پرخوری ناشی از استرس و کسالت منجر شود. پروتئین و کربوهیدرات را نیز در رژیم غذایی خود قرار دهید. این امر به تعدیل سروتونین، که مادهای آرامشبخش در مغز است و باعث کاهش قند خون و گرسنگی نمیشود، کمک میکند. بهترین ترکیب مناسب و متعادل، یکسوم پروتئین و دوسوم سبزیجات و سالاد است. به سبک زندگی خود نیز توجه داشته باشید. بیدار ماندن تا دیروقت، شبکاری، غذا خوردن در زمانهای نامرتب، قرار گرفتن در معرض استرس و خستگی و خوابیدن در طول روز میتواند بر سیستم هاضمه و ریتم بدن اثرات نامطلوب داشته باشد و بجای تقویت سیستم ایمنی، آن را بهخطر بیاندازد. بنابراین امسال، فصل سرما را با حفظ سلامت و گرما بگذرانید.