Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

شما هم مانند والدین دیگر از خود می‌پرسید فرزندانتان دچار کمبود وزن یا اضافهوزن هستند؟ همه مانند یکدیگر نیستند، اما معیارهایی درباره وزن ایده‌آل کودکان وجود دارند. با رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی روزانه، فرزند شما به‌جای آن که برای رسیدن به وزن خاصی تلاش کند، به وزن ایده‌آل خود دست پیدا خواهد کرد. ما در این مقاله به نکاتی برای اثرگذاری مثبت بر وزن کودک شما اشاره کرده‌ایم.

شاخص توده بدنی کودکان – معیار ارزیابی

شاخص توده بدنی (BMI) افراد، طبیعی یا غیر طبیعی بودن وزن افراد را تشخیص می‌دهد. بااین‌حال، این شاخص برای کودکان به‌طرز متفاوتی نسبت به بزرگسالان ارزیابی می‌شود وسن و جنسیت کودکان نیز باید درنظر گرفته شوند. رابطه بین وزن و اندازه بدن و همچنین سن و جنسیت کودک محاسبه شده و بر اساس آن وزن ایده‌آل تعیین می‌شود. متخصص کودکان می‌تواند نرمال بودن یا کمبود وزن فرزند شما را مشخص کند. همچنین می‌توانید از ابزار محاسبه‌گر آنلاین BMI نیز استفاده کنید. توجه داشته باشید محاسبه‌گر BMI بزرگسالان مناسب کودکان نیست.

کودکان مبتلا به اضافه وزن – پدیده‌ای رو به رشد

اضافه‌وزن و چاقی به دلیل عادات غذایی ناسالم و کاهش فعالیت بدنی، در بین کودکان در حال افزایش است. متاسفانه بسیاری از کودکان دچار اضافه‌وزن به بزرگسالانی دارای اضافه‌وزن تبدیل می‌شوند. همچنین داشتن اضافه‌وزن ارتباط بسیاری با ابتلا به بیماری‌های مزمن و کاهش کیفیت زندگی دارد. تحقیقات علمی بسیاری در این زمنیه انجام شده‌است. اگر کودکی دچار اضافه‌وزن است، دلیل اصلی آن مصرف انرژی بیش از حد نیاز است. بر این اساس وزن آن‌ها افزایش پیدا می‌کند. گفته می‌شود تنها مصرف روزانه و میانگین بیش از ۲۰۰ کیلوکالری در روز برای بزرگسالان می‌تواند برای افزایش وزن آن‌ها بین دو تا سه کیلوگرم در سال کافی باشد. علاوه‌بر وعده‌های غذایی سرشار از کالری، در بسیاری از موارد وزن اضافه به عاداتی مانند نشستن طولانی مدت مقابل تلویزیون و بازی‌های ویدیویی و کامپیوتری در اوقات فراغت مربوط می‌شود. گذراندن این اوقات بدون تحرک، نه تنها زمان فعالیت و بازی کودکان در بیرون از خانه را هدر می‌دهد، بلکه باعث مصرف تنقلات و میان‌وعده‌های پرکالری و نوشیدنی‌های شیرین می‌شود.

چگونه تعادل رژیم غذایی فرزندانتان را حفظ کنید

وعده‌غذایی متعادل خانوادگی عموما بر تنوع و همچنین انتخاب گزینه‌های مناسب غذایی بر اساس معیارهای غذایی سالم مبتنی است. همچنین ورزش نیز نقش مهمی در رشد سالم کودکان ایفا می‌کند. این موضوع برای تمامی کودکان صحت دارد – نه صرفا کودکانی که دچار اضافه‌وزن هستند. کودکان مبتلا به اضافه‌وزن و چاقی باید موادغذایی سیرکننده اما کم‌چرب و کم‌کالری مانند سبزیجات، میوه‌ها، محصولات لبنی کم‌چرب، گوشت بدون چربی و حبوبات و همچنین مواد غذایی غلات‌کامل را انتخاب کنند. آن‌ها باید مصرف مواد غذایی پرکالری مانند چیپس و دیگر غذاهای سرخ‌شده، شکلات‌ها و نوشیدنی‌های گازدار را محدود کنند. این مواد غذایی کالری زیاد و مواد مغذی کمتری فراهم می‌کنند.

وزن ایده‌آل برای کودکان

میوه‌ها نیز می‌توانند جایگزین مناسبی برای دسرهای پرکالری باشند، از آنجایی که طعم شیرینی دارند و از مواد مغذی بیشتری برخوردارند. مصرف روزانه سه تا چهار وعده میوه گزینه‌ای ایده‌آل محسوب می‌شود،‌ بنابراین یک عدد سیب یا موز، یا دو مشت کوچک گیلاس یا توت و گلابی نیز می‌توانند انتخاب‌های مناسبی باشند. روغن‌های گیاهی مانند روغن کلزا یا سویا، اسیدهای چرب ضروری و ویتامین E را فراهم می‌کنند. بااین‌حال توجه داشته باشید: همیشه از روغن و دیگر چربی‌ها برای پخت‌وپز به اندازه مناسب استفاده کنید.

خوردن میان‌وعده بین وعده‌های اصلی غذا

اگر فرزند شما دچار اضافه‌وزن است، باید مطمئن شوید که بین وعد‌ه‌های غذایی اصلی،‌ میان‌وعده به مقدار زیاد میل نکنند. بهترین کار خوردن دو میان‌وعده کوچک در طول روز است – یک میان‌وعده در صبح و دیگری در بعدازظهر. همچنین اگر فرزند شما بسیار لاغر بوده و دچار کمبود وزن است، میان‌وعده‌های بیشتری بین وعده‌های اصلی غذایی برای او فراهم کنید. برای وعده اصلی غذایی، میان‌وعده‌های خوشمزه و اشتهابرانگیز مانند پودینگ، پن‌کیک و... را امتحان کنید. علاوه‌براین، میان‌وعده‌های پر انرژی و سرشار از مواد مغذی نیز برای افزایش وزن مناسب هستند. دسرهایی مانند پودینگ و آجیل‌ها، آب‌میوه و میلک‌شیک نیز کمک بسیاری می کنند.

برای فرزندانتان الگوی سالمی باشید

علاوه‌بر نکاتی که برای رژیم‌غذایی شرح شد، بسیار مهم است که به داشتن اضافه‌وزن یا کمبودوزن فرزندانتان توجه داشته باشید. اگر نگران هستید، ‌با پزشک متخصص کودکان مشورت کنید تا آن‌ها نیز به‌صورت منظم وزن فرزندتان را بررسی کنند. به‌عنوان والدین نیز باید به نقش خود به‌عنوان الگو واقف باشید و از خود الگوی مناسبی در عادات غذایی و ورزش ارائه دهید. شما می‌توانید با ارائه الگوی مثبتی در سبک زندگی سالم، تاثیر مثبتی بر فرزندانتان داشته باشید. هرگز برای شروع دیر نیست، خصوصا اگر فرزند شما دچار اضافه‌وزن است.

از موانع فعالیت بدنی عبور کنید

زمانی که نوبت به ورزش می‌رسد، به فرزند خود کمک کنید تا بر حس شرمساری و خجالت خود غلبه کند. برخلاف عقیده عموم، کودکان مبتلا به اضافه‌وزن تنبل نیستند. تحقیقات بلندمدت اخیر نشان داده است که افراد دارای اضافه‌وزن از ورزش به‌خاطر اضافه‌وزن خود لذت نمی‌برند. در نهایت این موضوع مانند چرخه‌ای معیوب است – رژیم‌غذایی نامناسب همراه فعالیت‌های نامناسب در اوقات فراغت باعث اضافه‌وزن می‌شود. فرزند شما تنها با کمک شما می‌تواند این چرخه معیوب را بشکند. بااین‌حال مطمئن شوید که بیش از حد از فرزند انتظار نداشته باشید. برنامه‌های مناسب سن فرزند خود را ارائه کنید و خواهید دید که فرند شما از این برنامه‌ها، حمایت‌های شما‌ و فعالیت‌هایی که باهم انجام می‌دهید، لذت می‌برد.